Van achillespeesontsteking tot zadelpijn: alles over fietsblessures

Wat zijn de meest voorkomende blessures?

Fietsblessures kan men in twee categorieën opdelen: overbelastingsletsels en traumatische letsels. Een studie met professionele renners toont aan dat 64% van de traumatische letsels (64%) binnen wedstrijdsituaties opgelopen wordt en 90% van de overbelastingsletsels op training.

Traumatische letsels, door bijvoorbeeld valpartijen, kunnen zelfs met een perfecte bikefit niet altijd verholpen worden. Overbelastingsletsels daarentegen wel. Uit onderzoek blijkt dat deze overbelastingsletsels het meest voorkomen ter hoogte van de verschillende pezen rond kniegewricht (32%) en onder de vorm van spierletsels (26%).

Hoe beïnvloeden deze blessures de fietsprestatie?

Onderzoek bij 109 Pro Tour en Europe Tour renners brengt in kaart hoe deze blessures de prestatie beïnvloeden. Knieklachten en klachten rond lage rug en bekken blijken in deze studie de meest voorkomende regio’s.

Een overbelastingsletsel aan de knie resulteert bij meer dan 80% van de renners in verminderde prestatie of het onvermogen om te fietsen. Terwijl dit percentage bij lage rug en bekken klachten rond de 50% ligt, met 7% die het fietsen moeten stoppen.

Deze gegevens zijn afkomstig van professionele renners, met professionele begeleiding. De kans is groot dat de percentages m.b.t. overbelastingsletsels bij recreatieve renners en beloften nog veel hoger liggen. Zeker omdat zadelklachten in deze studies niet specifiek bevraagd werd en dit toch een veelvoorkomend probleem is bij professionele en recreatieve fietsers.

 

Een goede bikefit en het juiste trainingsadvies helpen om bij renners van elk niveau het risico op blessures te verminderen.

Zit je nog met vragen over een bikefit of wens je graag meer informatie over trainingsbegeleiding?
Aarzel niet ons te contacteren.

 

 

Tot Binnenkort!

Team RevaCenter