Kinesitherapie

Kinesitherapie

KINESITHERAPIE ​

Starten doen we met een uitgebreid onderzoek en vraaggesprek.
Zo krijgen we een duidelijk beeld van de oorsprong en ernst van je klachten.
We staan steeds klaar met een heldere uitleg over de gestelde diagnose en het verwachte herstel. Zo ben je helemaal mee.

Tijdens de behandeling kan jouw kinesitherapeut gebruik maken van verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld mobilisaties en zachte weefseltechnieken.
Met een oefenschema, tips en tricks kan je ook thuis verder aan de slag.

Een behandeling gebeurt steeds in samenspraak met jou en jouw therapeut.

Manuele Therapie

Last van een geblokkeerde nek of rug? Pijn in je heup of schouder? Zeurende gewrichten? Dan kan manuele therapie verlichting bieden.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie, die erop gericht is de bewegingsvrijheid in de gewrichten en wervelkolom te verbeteren en zo pijnklachten te verzachten.

Bij veel technieken gebruikt jouw therapeut de handen (= manus), vandaar de naam ‘manuele therapie’. Manipulaties of ‘kraken’ zijn typische voorbeelden van zo’n technieken. Bovendien zien we bij manuele therapie het lichaam als één geheel en gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaak van jouw klachten, in plaats van de pijn enkel lokaal te verzachten. In vele gevallen zijn de resultaten van manuele therapie snel voelbaar: je hebt minder pijn en bewegen gaat een pak soepeler.

Als manuele therapeuten hebben wij een postgraduaatopleiding gevolgd na het behalen van ons masterdiploma kinesitherapie.

PRE- EN POSTOPERATIEVE REVALIDATIE

Een operatie gaat vaak gepaard met pre- en/of postoperatieve revalidatie.
Kinesitherapie wordt regelmatig voorgeschreven bij orthopedische, neurochirurgische, cardiale en respiratoire ingrepen.

Kinesitherapie vóór de operatie kan in vele gevallen de revalidatie na de ingreep significant bevorderen.
Tijdens deze sessies ligt de nadruk op het opbouwen van spierkracht en verbeteren van de mobiliteit in aanloop naar jouw operatie. 

Tijdens de revalidatie na de operatie begeleidt jouw therapeut jou tijdens alle fasen van de revalidatie met zowel manuele technieken als oefentherapie.

DRY NEEDLING

Pijnlijke en gespannen spieren? Mogelijk heb je last van ‘trigger points’.
Dat zijn gespannen ‘knopen’ in de spieren die aanleiding kunnen geven tot lokale of uitstralende pijnklachten en stijfheid.
Trigger points kunnen onder meer ontstaan door stress, overbelasting en blessures.  

‘Dry needling’ is een behandelmethode waarbij we met een dunne accupunctuurnaald deze triggerpoints aanprikken.
Zo wordt de verharding in de spier doeltreffend aangepakt en kan de spier weer langdurig ontspannen, met een verzachting van de pijnklachten tot gevolg.

Dry needling wordt altijd gebruikt in samenspraak met de patiënt, als onderdeel van een uitgebreid behandelplan.

PRE- EN POSTNATALE REVALIDATIE ​

Mommy’s to be kunnen bij ons terecht voor zwangerschap gerelateerde klachten zoals o.a. bekkeninstabiliteit, rugpijn en ademhalingsklachten.
Daarnaast bieden wij ook verschillende, één op één, lessenreeksen aan.
Deze lesjes omvatten o.a. bekkenbodemtraining, yogales, ontspanningsoefeningen met de partner, een bevallingsles…
Dit alles om mama én papa zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling.

De kersverse mama’s helpen we ook na de bevalling met postnatale revalidatie. Géén zorgen, we slaan niet meteen stevig aan het sporten.

De eerste sessies zijn voornamelijk gericht op het leren aanspannen van de bekkenbodem en de diepe buikspier. 

Stap voor stap bouwen we op naar een lichaam waarin jij je terug fit voelt.

LYMFEDRAINAGE​

Lymfedrainage is een zachte, globale behandeling die het lymfestelsel stimuleert.
Daardoor wordt lymfevocht beter en sneller afgevoerd.

Het doel van deze behandeling is om de vochtdoorstroming in het lichaam te stimuleren, immuniteit te verhogen, stress te verlagen en het hormonaal stelsel te stimuleren.

Het kan verlichting bieden bij heel wat klachten, zoals zwellingen, verstuikingen, bloeduitstortingen, spierklachten, klachten van het zenuwstelsel, slapeloosheid, hoofdpijn (migraine), bloedcirculatiestoornissen, …

KAAKKLACHTEN​​

Kaakklachten komen vaker voor dan gedacht én ze brengen in vele gevallen andere vervelende klachten met zich mee.

Een beperkte mondopening, klikken van de kaak, pijn bij het kauwen, oorpijn, … zijn herkenbare symptomen.

Stress, tandenknarsen of – klemmen, problemen van het kaakgewricht zelf of overbelasting van het kauwstelsel zijn veelvoorkomende oorzaken van kaakklachten.

Kaakklachten kunnen op hun beurt dan weer hoofdpijn, nekpijn of oorpijn veroorzaken. Gelukkig kunnen deze behandeld worden met manuele therapie, dry-needling en oefeningen. 

SPORTREVALIDATIE​

Sporten is gezond, maar een blessure kan flink wat roet in je sportplannen gooien. Als sporter kan je bij ons terecht voor de revalidatie na een blessure. 

Na een uitgebreide screening wordt de ernst van jouw blessure ingeschat en een behandelplan opgesteld. Tijdens de revalidatie en behandeling worden de oefeningen en belasting progressief opgebouwd, totdat je weer klaar bent om jouw training of competitie te hervatten. 

Ready, set, go?
Dat bepalen we op basis van criteria die tijdens screeningstesten behaald moeten worden. Zo blijft de kans dat je hervalt zo klein mogelijk.

Maar voorkomen is beter dan genezen: Je kan bij ons ook terecht voor een preventieve screening.
We testen jouw mobiliteit, kracht, coördinatie, balans, … en op basis van deze resultaten stellen we een blessurepreventief oefenprogramma op.