Van pijn naar plezier: hoe bikefitting blessures en ongemakken kan voorkomen

Een ‘bikefit’ heeft als doel om lichaam en fiets op elkaar af te stemmen. Dit kan enkel vertrekkend vanuit uitgebreide screening van het lichaam zowel op als naast de fiets. De resultaten van deze screening worden gebruikt om aanpassingen te doen aan de positie van schoenplaatjes, zadel en stuur. Deze nieuwe positie laat de renner toe om zo efficiënt mogelijk te fietsen, met een minimaal risico op blessures.

Veel recreatieve fietsers spenderen veel geld aan een degelijke fiets, waarom zou je dan besparen op een comfortabele positie?

Kan een fietsenmaker mijn fiets niet op mijn maat afleveren?

Tegenwoordig worden er heel veel fietsen verkocht. Vaak krijgen de kopers echter enkel het advies “als je met je tenen net aan de grond raakt is het zadel hoog genoeg!”. Een andere methode die bij veel fietsenmakers gebruikt wordt is het meten van de binnenbeenlengte staand, deze waarde vermenigvuldigen met 0,883 en dan bekomt men de zadelhoogte in centimeters.

Deze ‘statische’ metingen gaan ervan uit dat ieder individu dezelfde verhoudingen heeft, even flexibel is in al zijn gewrichten en spieren, dezelfde medische voorgeschiedenis van klachten heeft en dezelfde kracht en controle heeft over al zijn spieren. Dit is dus ruimschoots onvoldoende.

Wat kan je verwachten van een bikefit?
Bij een volledige bikefit worden de volgende stappen doorlopen om het verhaal, de klachten en het lichaam van de patiënt in kaart te brengen en vervolgens de fiets hier optimaal op af te stellen:

  1. Interview van de renner naar klachten, trainingsgewoonten, …
  2. Screening van het lichaam naast de fiets
  3. Opmeten huidige fietsafstelling (als referentiewaarde)
  4. Screening fietspositie
  5. Aanpassing fietspositie
  6. Hertesten nieuwe positie
  7. Opmeten nieuwe fietsafstelling

 

Uiteindelijk gaat de renner naar huis met een nieuwe fietspositie en krijgt hij een verslag toegestuurd. Hierin staan zowel de opmetingen van zijn oude en nieuwe fietspositie, resultaten uit de screening van lichaam & fietspositie en eventuele oefeningen om thuis spierkracht of mobiliteit te verbeteren.

Wat breng je zeker mee voor je bikefit?

  •  Fietsbroek (kort)
  • Korte kousen (liefst onder de enkel)
  • Schoenen (met propere plaatjes)
  • Nieuwe schoenplaatjes indien je deze graag gemonteerd hebt
  • Fiets (gepoetst en ketting ontvet indien mogelijk)
  • Strandhanddoek
  • Bij (recente) blessures eventueel verslagen van scans of andere medische beeldvorming

Zit je nog met enkele vragen of wens je graag meer informatie?
Aarzel niet om ons te contacteren.

 

Tot Binnenkort!

Team RevaCenter