Wat is een ‘frozen shoulder’?
Een frozen shoulder is een veel voorkomende schouderaandoening die gepaard gaat met pijn en bewegingsbeperking van het schoudergewricht. De oorzaak is vaak onduidelijk, maar men vermoedt dat deze aandoening ontstaat door een ontsteking/verdikking van het schouderkapsel. Een andere naam die vaak gebruikt wordt is ‘adhesieve capsulitis’.
Wat zijn de typische symptomen?
Een ‘frozen shoulder’ wordt gekenmerkt door pijn in het schoudergewricht die vaak progressief erger wordt. Meestal begint de pijn ’s nachts, in latere stadia doen (kleine) bewegingen pijn en kan ook pijn in rust aanwezig blijven.
Een ander kenmerk is een uitgesproken bewegingsbeperking in de schouder. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld moeilijk uw gordel om te doen, iets uit de kast te nemen, uw haren te wassen, uw rug af te drogen…
Wie krijgt een frozen shoulder?
Een frozen shoulder kan ontstaan na een operatie of trauma zoals een val. Maar in veel gevallen ontstaat deze beperking van de schouder spontaan, zonder een duidelijke oorzaak.
Een frozen shoulder komt het vaakst voor in de leeftijdsgroep tussen 40-70 jaar. Er is geweten dat vrouwen en diabetespatiënten significant meer kans hebben op het ontwikkelen van een frozen shoulder. Wanneer je al een aan 1 schouder de diagnose kreeg is de kans groter om aan de andere zijde ook een frozen shoulder te ontwikkelen.
Hoe wordt een frozen shoulder behandeld?
In eerste instantie is kinesitherapie aangewezen. De kinesist zal kijken wat uw grootste beperkingen en klachten zijn en afhankelijk hiervan de behandeling aanpassen. De behandeling van een ‘frozen shoulder’ bestaat hoofdzakelijk uit oefentherapie. Afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt bevat het oefenprogramma stretchings, mobilisaties en krachtoefeningen. Aanvullend bestaat de behandeling uit manuele therapie om uw pijnklachten te verminderen en bewegelijkheid te verbeteren.
Slechts in uitzonderlijke gevallen gaat men over tot een operatie van de aangedane schouder.
Hoelang duurt de revalidatie van een frozen shoulder?
Een frozen shoulder kan een erg hardnekkige aandoening zijn, maar lost zich meestal vanzelf op na 1-2 jaar. Het verloop van de aandoening wordt ingedeeld in 4 fases:
- Acute pijnlijke fase (< 3 maanden): deze fase wordt gekenmerkt door matige pijn en bewegingsbeperking;
- Bevriezingsfase (3-9 maanden): ernstige pijn en de bewegelijkheid gaat verder achteruit;
- Bevroren-fase (10-14 maanden): pijn kan nog aanwezig zijn maar vooral de stijfheid staat op de voorgrond;
- Ontdooiingsfase (14-24 maanden): pijn is nog maar minimaal aanwezig en de bewegelijkheid verbeterd minimaal.
Al lang last van schouderklachten en geen idee meer hoe je dit verder aanpakt?
Neem zeker contact met ons op voor meer informatie.
Tot Binnenkort!
Team RevaCenter